Hanner 


Hanner er skønne kæledyr!


Meeen....

Der kan være nogle særlige hensyn og pleje ved hanner, som kan være en fordel at vide inden at man får to dejlige hanner hjem. 



Her på siden skriver vi om fordele ved hanner, misforståelser om hanner, hanners adfærd, magtkampe, dominans, sammensætning, plads i buret,  og "rengøring af kronjuvelerne".


Alt dette kan måske lyde som om at hanner er sværre at havde med at gøre end hunner, men der er virkelig vores erfaring at hunner kan være meeeget mere bøvlet end hannerne.


Og vores erfaring siger også at hannerne er, for os, mere rolige og lettere at håndtere og tæmme.


God fornøjelse!

Fordele ved hanner


1. Temperment


Vi sigter selvfølelig efter et godt temperment ved alle vores dyr. Men ofte er det altså hannerne der løber med titlen "bedste temperment".



2. Rolighed


Vi syntes at vore hanner ofte er mere rolige end vores hunner, der er dog untagelser, men ofte er hannerne mere afslappede og rolige.



4. Ingen brunst

Hanner oplever ingen brunst periode, såsom hunner gør. Det betyder at de ikke får de hormonsvinginger, der medfølger- som ofte er det, der gør at hunnerne er stride og oppe at toppes.

 



3. Håndtering


Grundet hannernes, ofte, rolige temperment, deres naturlige rangorden og mangel på store hormon udsving, er de ofte lette at håndtere og tæmme.



Misforståelser om hanner

Vi hører desværre en del misforståelser omkring de dejlige hanner. 

Så her vil vi fortælle om de misforståelser om vi støder på.



"Kastration vil gøre min han mere rolig"



“Marsvine hanner ændre ikke deres adfærd ved kastration, såsom hunde og kaniner gør. Derfor giver det ingen mening at kastrere for "tæmme" en marsvine han".



Falsk 

- Giver kun mening, hvis han skal gå sammen med hunner.

"Hanner kan ikke gå sammen-de vil sloges!"


“Hanner kan godt gå sammen! Hanner har et helt naturligt ordensystem, om hvem der bestemer, og hvis man er klar over dette ved sammensætning er der ofte intet problem med to hanner".



FALSK

- Hanner kan sagtens gå fint sammen!

"Hanner lugter mere end hunner"



“Hanner kan markere hvad han mener er sit, især hvis der er hunner i nærheden, det kan ganske rigtigt dufte lidt. Men på daglig basis er der altså ikke den store forskel.



Falsk

- Som udgangspunkt lugter de ikke mere end hunner.

Hanners adfærd


- Naturlig rangorden og dominans-

Hanner har en naturlig rangorden hvor der er en alfahan, altså en dominant han, der bestemmer i flokken.

Ofte er det den ældste han, der er alfahannen, men der kan være en yngre større han, der har føretrøjen på. Det kan handle om at den yngre han er større eller bare er mere dominant.


For at skabe et harmonisk hanpar, anbefaler vi et makkerpar bestående af en ældre han og en yngre, så burde der være den naturlige rangorden mellem de to drenge. Når den "lille" han bliver kønsmoden kan han godt forsøge at se om han kan få lov at bestemme, det kan resultere i at han bliver sat lidt på plads af den ældste han- det er helt normalt. 


Hannerne har en duftkirtel bagpå og den gnider de over ting for at vise dominans, det kan også være på hinanden.

De bruger den også for at tiltrække hunner, så hvis der er hunner i nærheden, kan der være en helt særlig aroma i luften. ;)


Hannerne  (og egentlig også hunnerne) viser domminans ved at vrikke med bagdelen mens de kurre (rumpe-dans), ved at bestige den mindre domminante, ved at løfte hovedet højt, eller ved at hakke efter den mindre domminante. Det kan også være at jage den anden rundt i buret, der er ofte kun i starten at det sker voldsomt.


Den ikke-domminante snuser, slikker eller nussser gerne under hagen på den dominante. 

Ofte er den ikke-dominante også højlydt og skriger, ligeså snart der kunen være optræk til noget, det er for at vise at han undergiver sig. 


Man kan ofte se hvem det alfahannen ved at se på adfærden mellem de to hanner, den der er først i madskålen, der løfter hovedet, der er den der bestiger den anden. Den ikke domminante er altså den der er "nederst" i bestigningen og den der slikker den dominante under hagen og den der trækker sig ved optræk til skænderier. 



Hvorfor "kun" to hanner sammen?

 I naturen er der ofte en alfahan med et haram af hunner, evt. nogle af hans egne sønner der er i en flok. Marsvin hanner, kan ligesom mange andre dyr, kæmpe om at være flokkens alfahan, og kæmpe om hunnerne. Der er ikke ønskeligt at vores kæledyr skal kæmpe, og slet ikke i deres bure, hvor der ikke er meget mulighed for at flygte. Derfor anbefaler mange, herunder os, at man kun holder to hanner sammen. Så er der en helt naturlig rangorden, og der kommer ikke en tredjepart og forstyrre denne orden. 


Ligeså snart at der er ændringer i deres sædvanlige flok, fx. at man forsøger at sammensætte endnu en han i flokken, kan de føle at der er behov for at afgøre hvem er egentlig bestemmer i buret., og hvem der er nederst i hirakiet. Den han der er nederst i hirakiet vil ofte tage chancen og kæmpe sig til en plads højr op i hirakiet, så han ikke er i bunden. De gør de ofte ved dominere hinanden, og hvis igen af dem trækker sig, så skal det afgøres ved kamp. De to hanner der før gik sammen, og den nye han, kan nu risikere at ende i en "rigtig slåskamp" med pels og blod flydende. Det værste udfald er at ingen kan gå sammen efter. 

Sammensætning & Burindretning


Når to hanner skal sammensættes kan det anbefales at gøre det på "neutral" grund, alt i en løbegård eller et andet sted end deres bur. Giv gerne mange snacks, det er en god distraktion, samt gemmesteder med flere indgange/udgange eller med store åbne indgange, så de ikke kan fange hinanden i huse eller huler. 


Ved første sammensætning, kan der godt være lidt turmult i form af klappen med tænderne, den klassiske rumpe-dans, lidt jagten og piben. De kan også toppes lidt ved at tumle rundt indtil den ene trækker sig. Det er også meget normalt at de besiger/ parre hinanden, og det kan godt svine og lugte lidt. Det er helt normalt, og man skal have lidt is i maven og vide at det kun lige er for at sætte rangordenen. 


Deres bur bør være stort, men mulighed for bevæge sig rundt og trække sig. Vi anbefaler mindst 150x50 cm, men gerne større! Jo større jo bedre! Der bør altid være mindst et gemmested til hvert dyr, og gerne med flere ind/udgange, så de ikke kan fange hinanden, og der er mulighed for at gå uden om hinanden. Vi er vilde med hængekøjer, der er plads til to og der er et kæmpe indgang og dermed mulighed for at stikke af og undgå konfllikt. Nogle fortrækker også at give to madskåle.

Hvornår skal man skille dem ad?

Drenge rengøring

INTRODUCTIONAL HEADING


In this paragraph you can write a description of your business, your personal interests, your professional skills - or really whatever you prefer to use this text block for actually. And here comes a repetition: In this paragraph you can write a description of your business, your personal interests, etc.